Ha nem tudja olvasni a hírlevelet, kattintson ide.
 

DUIHK-HÍRLEVÉL
2024. február 6.

Tisztelt !

Alább olvashatja a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara hírlevelének aktuális kiadását.

2024. január 25.

A DUIHK Évnyitó Estje
- Elkötelezettség a kihívásokkal teli időkben

Az új évet egy különleges eseményen, különleges környezetben indítottuk. A budapesti Millenáris Parkban tartott hagyományos évindító estünkön 250 vendég vett részt, köztük Németország és Magyarország nagykövetei, Julia Gross és Dr. Györkös Péter, valamint Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója. Az évindítón hagyományosan tájékoztatást nyújtunk kamaránk terveiről, illetve azokról a keretfeltételekről, amelyek az új évben jellemzik tagjaink tevékenységét. Az idei évindító esten is egyértelművé vált, hogy a német-magyar gazdasági kapcsolatok az elmúlt évtizedekben példátlanul magas szintre emelkedtek, ami széles és rugalmas alapot biztosít a jövőbeni együttműködéshez. Ugyanakkor az is világossá vált, hogy a globális versenyben mindkét ország vállalatai és gazdasága számos nagy kihívással és bizonytalansággal néz szembe. Ezért még fontosabb - és ez fogalmazható meg az est fő üzeneteként - a folyamatos és objektív, eredményorientált egyeztetés valamennyi érdekelt fél között, valamint a megbízható, tisztességes és jövőbe mutató keretfeltételek a gazdaságpolitikai döntéshozók részéről.
Ezen túlmenően a DUIHK éves rogramjával ismét jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy tagjait információs rendezvényekkel, a vevőknek és beszállítóknak nyújtott szolgáltatásokkal, valamint képzési és továbbképzési lehetőségekkel támogassa versenyképességük növelésében.

Köszönjük éves partnereinknek és szponzorainknak az est támogatását: Aldi, Benu - Phoenix, Siemens Energy és Penny Market.

Videó megtekintése

Tovább a képgalériára

2024. február 29.
A DUIHK Jour Fixe rendezvénye

Idei első Jour Fixe rendezvényünk a Matild Palace Budapest szállodában kerül megrendezésre.
Az este ismét kiváló kapcsolatépítési lehetőségeket kínál majd - mind az új tagok bemutatkozása során, mind a vacsora alatt és utána is.

Program és jelentkezés

Megbízható Munkaadó: Employer Branding tagvállalatainknak - Már lehet pályázni!

Mostantól ismét lehet pályázni "Megbízható Munkaadó" címre. A DUIHK ezzel a címmel olyan vállalatokat tüntet ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak munkatársaik munka- és életkörülményeiről. A pályázat a jó munkahelyi feltételek fontosságára szeretné felhívni a cégek figyelmét, és egyben a vonzóbba teheti a sikeres pályázókat a jelenlegi és leendő munkavállalók számára.
A pályázatokat 2024. április 7-ig lehet benyújtani.

Pályázzon most!

2024. február 13.

Rendszerirányítási szoftver: Smanag Synergy Meetup

A Qfd Group a Német-Magyar Gazdaség házában szervezett konferencián bemutatja felhőalapú rendszerirányítási szoftverét, amely lehetővé teszi, hogy távolról is hatékonyan kezelje és felügyelje informatikai rendszereit. A rendezvényen a Qfd szakértői bemutatják, hogyan lehet hatékonyabban kezelni és optimalizálni irányítási rendszereit. 

2024. február 15.
Nők a műszaki és természtettudományi szakmákban - lehetőségek az energiaiparban

Üzleti reggeli az E.ON Hungária Zrt.-nél

A természettudományi és a műszaki szakmákat hosszú évekig a férfiak uralták. A munka világának változásával számos munkaköri profil is változik ezeken a területeken. A digitalizáció és a folyamatoptimalizálás egyre fontosabb szerepet játszik, ami  teljesen új lehetőségeket nyit meg a nők előtt - különösen az energiaiparban. Ezeket szeretnénk megvitatni az E.ON Hungaria munkatársaival és a pódiumbeszélgetés résztvevővel.

Tovább a jelentkezéshez

2024. február 19.

FEMALE SUCCESS: Tudni, hogyan
- több nő a vezetői pozíciókban

A társadalmi és szabályozási követelmények miatt a vállalatoknak több nőt kell kinevezniük vezetői pozíciókba. Dr. Marie-Theres Thiell és Dr. Martina Rudy kifejlesztették a moduláris "FEMALE SUCCESS" koncepciót, hogy támogassák a vállalatokat ezen cél elérésben. Az Online rendezvényen a következő kérdésekre kaphat választ:

  • Mit takar a koncepció és a modulok?
  • Hogyan profitálhat belőle az Ön cége?
  • Hogyan valósul meg a koncepció?

2024. február 21.

CEO Breakfast Briefing - Focus on the Defence Industry in Hungary

The next CEO Business Breakfast, hosted by the DUIHK in partnership with the Budapest Business Journal and Budapest Security Dialogue, turns the spotlight on the defence industry in Hungary.

The DUIHK has assembled a business panel uniquely positioned to take us on a deep dive into the sector’s realities. They are: Paul Walf, CEO of Rheinmetall Hungary; Joachim Hutt, CEO of Dynamit Nobel Defence Hungary; and Peter Ulbrich, general manager of KNDS-KMW Hungary.

As usual, the discussion will be moderated by Robin Marshall, BBJ editor-in-chief, with co-moderator Wolf Illner, managing director of BSD and a former Defence Attaché at the German Embassy in Budapest from 2017 to 2020.

Register here

2024. február 27.
Hulladékgazdálkodás mesterfokon a Büchl Hungaria Kft-nél

A rendezvény keretében megismerkedhetünk a vállalatokat érintő legfőbb környezetvédelmi, fenntarthatósági kötelezettségekkel is, így többek között a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR), és a vállalati társadalmi felelősségvállalási szabályokat összefoglaló ESG-törvény legfontosabb tudnivalóival, valamint megtudhatjuk, hogy milyen kihívások elé állítja az EPR a német piacra csomagolt termékeket értékesítő vállalkozásokat.

Tovább a jelentkezéshez

2024. március 5.
Beruházások ösztönzése - támogatási struktúra Magyarországon 2024

A magyar kormány és az Európai Bizottság közötti, támogatások folyósításáról szóló tárgyalásokat nagy érdeklődéssel követtük. Ez a webinárium áttekintést nyújt a jelenlegi helyzetről és a magyarországi támogatási struktúráról, támogatási lehetőségekről. Tájékoztatást nyújtunk a beruházások támogatására rendelkezésre álló és tervezett programokról, különösen a feldolgozó és gyártó vállalatok számára, valamint gyakorlati tanácsokat adunk a pályázatok benyújtásához. A webinárium során, az előadást követőn kérdések megválaszolására is sor kerül.

Tovább a jelentkezéshez

2024. március 5-8.
Hangszerek között:
Szakmai út Bajorországba Magyarországról, Lengyelországból és Csehországból

A DUIHK a „Bajorország - a megfelelő partner" (Bayern - Fit for Partnership) kezdeményezés támogatásával megvalósuló nemzetközi projekt keretében egy négynapos programot szervez Bajorországba magyar, lengyel és cseh szakemberek számára hangszerkészítés témakörben. A cég- és műhelylátogatások, valamint a nürnbergi akustika vásáron tett látogatás lehetőséget nyújt a tapasztalatcserére és a bajor hangszerkészítők termékeinek a megismerésére.

Program és jelentkezés

2024. március 8.
Female Business Leaders Conference
- a gazdaság változó keretfeltételei

A nemzetközi nőnap alkalmából a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) women@duihk női hálózata és a DialogueUngarn második alkalommal szervez üzleti konferenciát női vezetők számára.

Program és jelentkezés

2024. március 18-19.
Élelmiszerek Németországból Kapcsolatépítési lehetőség német élelmiszeripari vállalkozásokkal - élelmiszeripari kontaktbörze

A GEFA Exportservice GmbH a Német-Magyar (valamint a Német-Szlovák) Ipari és Kereskedelmi Kamarával együttműködésben szakmai utat szervez élelmiszeripari német vállalatok számára Magyarországra és Szlovákiába a Német Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) megbízásából. Az üzleti partnereket (főként forgalmazókat, importőröket) kereső német élelmiszeripari vállalkozások képviselőivel a magyar szakemberek számára 2024. március 18-án és 19-én, a budapesti kapcsolatépítő rendezvényünkön nyílik lehetőség.

Program és jelentkezés

2024. március 25.
Workshop Upskilling in Finance

New technologies, shifting market demands, and a constantly evolving regulatory environment are just a few of the factors driving change in financial services in different industries. 

  • What are the skills that will keep finance organizations relevant? What are specific skill gaps?
  • What are best practices in companies?
  • What role could companies and universities take in upskilling?
More
Vásárok

2024. május 7-10.
DUIHK közösségi stand 2024
- Ipar Napjai, Mach-Tech, Automotive Hungary

A régió legnagyobb nemzetközi ipari üzleti rendezvénye: ipari, gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és járműipari beszállítói nemzetközi szakkiállítás

Utolsó szabad standok! Foglaljon most!


Továbbképzés és folyamatoptimalizálás

Energiahatékonysági fórum - Vecsés
2024. február 13.

Vállalati ESG szakértő képzés
2024. február 14-től

Energiahatékony üzemeltetés
2024. február 20-tól

Integrált Irányítási Rendszer képzés
2024. március 18-22.


Köszöntjük új tagjainkat!
CollabIT Zrt.
Konica Minolta Magyarország Kft.
Raven & Partners International Kft.
Gazdaság

Rekordot döntött a magyar külkereskedelem

Magyarország külkereskedelme 2023-ban 9,3 milliárd eurós exporttöbbletet ért el, ami minden idők legnagyobb éves növekedése.

Összehasonlításképpen: Magyarország bruttó hazai terméke a becslések szerint 2023-ban 195 milliárd eurót tett ki. Tavaly az export-import egyenleg még 9,1 milliárd euró mínuszban volt, elsősorban az energiaimport költségeinek rendkívüli emelkedése miatt.  

További részletek
Felmérés

Német nyelvtudás és munkakultúra a magyarországi külföldi vállalatoknál

Mennyire hangsúlyos a német nyelv a magyarországi cégek életében? Milyen szerepet kap a mindennapokban a német vállalati kultúra? Mekkora igény volna a
továbbképzésre? Erre keres választ a német nyelv jelentőségével kapcsolatos kutatása, amelyet a 13 magyarországi német, osztrák és svájci szervezetet tömörítő Német.Karrier.Siker. kezdeményezés indított.

Kérjük, hogy Ön is vegyen részt a felmérésben – 2024. február 24-ig

Kérdőív kitöltése

Tagjaink és partnereink hírei

2023: A partneri kapcsolatok megerősítésének éve a Flexfleet Zrt.-nél

A nehéz és kiszámíthatatlan gazdasági helyzet 2023-ban kihívás elé állította a flottakezeléssel foglalkozó Flexfleet Zrt. ügyfeleit is, folyamatos információcserével, üzletág fejlesztéssel, kedvezményekkel azonban sikerült venni az akadályokat.

További részletek

DLR innovációs pályázat: INNOspaceMasters2024 - Space Up Your Life

Az INNOspace Masters egy nemzetközi innovációs pályázat, amelyet a Német Űrügynökség (DLR) szervez az ESA-val (Európai Űrügynökség), az Airbusszal és az OHB-vel együttműködésben. A pályázat a technológia és a szakértelem más ágazatokból az űrágazatba (spin-in/új űr) vagy az űrágazatból a nem űrágazatba (spin-off) történő átvitelére irányuló ötleteket támogatja, hogy új lendületet adjon a következő űrgenerációnak Németországban és Európában. A fókuszpontok közé tartozik az egészségügy, a mobilitás és az 5G/6G technológiák.
A pályázaton bármilyen méretű vállalat, induló vállalkozás, kutatóintézetek és egyetemek, valamint magánszemélyek vehetnek részt a világ minden országából.

További részletek angolul
 
2023. február 22.

SAP-IBM #Working Positively Aláírási esemény

Ismerje meg a #Workingpositively kezdeményezést, amelyet  több ország után Magyarországra is elhozott az SAP és az IBM, hogy felelős vállalatokkal közösen vegyék fel a harcot a HIV betegséggel élőket érő diszkriminációval szemben.
Érdekes előadások, személyes történetek várják a résztvevőket és a rendezvény remek lehetőség kapcsolatok kialakítására, networkingre az előadásokat követő állófogadás keretében.

  • Mi is a #Workingpositively?
  • Mi történt eddig nemzetközi szinten?
  • A fogadalom aláírása az első csatlakozók által
  • Részvételi lehetőség, együttműködési tervek a magyarországi munkáltatókkal, cégekkel
További részletek