Ha nem tudja olvasni a hírlevelet, kattintson ide.
 

DUIHK-HÍRLEVÉL
2024. március 5.

Tisztelt !

Alább olvashatja a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara hírlevelének aktuális kiadását.

2023. március 25.

Workshop Upskilling in Finance

A mai, rendkívül versenyképes tehetségek piacán és a gyorsan változó üzleti környezetben a pénzügyi osztályok, a pénzügyi szolgáltatások és a fintech cégek számára létfontosságú, hogy továbbképezzék alkalmazottaikat annak érdekében, hogy a jövőben is helytálljanak. E cégek számára a már meglévő munkatársak mellett egyre fontosabbá válik a képzett egyetemi diplomások toborzása is - így a magyar oktatási rendszerben, különösen a top egyetemeken az upskilling meghatározó szerepet játszik.

Az új technológiák, a változó piaci igények és a folyamatosan változó szabályozási környezet csak néhány tényező a különböző iparágak pénzügyi szolgáltatásait érintő változások mozgatórugói közül.

  • Melyek azok a készségek, amelyekkel a pénzügyi szervezetek relevánsak maradnak? Melyek a konkrét készséghiányok?
  • Melyek a vállalatok legjobb gyakorlatai?
  • Milyen szerepet vállalhatnának a vállalatok és az egyetemek a képzettségi szint emelésében?
Program és regisztráció

A DUIHK 30. Konjunktúrafelmérése - fontos az Ön véleménye!

Számos elemző és intézmény 2024-re is nagy kihívásokat lát az európai gazdaságokat meghatározó környezetben.
Ahhoz, hogy részletesen megismerhessük a Magyarországgal kapcsolatos várakozásokat és értékeléseket, arra kérjük Önöket, hogy vegyenek részt a DUIHK aktuális konjunktúrafelmérésében.

A megkérdezés 2024. március 14-ig tart, a kérdések megválaszolása pedig mindössze 10 percet vesz igénybe.
Az eredményeket áprilisban ismertetjük.

Ugrás a kérdőívre
Következő rendezvényeink

2024. március 7.
Vállalati Digitalizáció: aktualitások, lehetőségek

A Swisscham, mint a Netzwerk Digital kezdeményezés partnere, rendezvényt szervez vállalati digitalizáció: aktualitások, lehetőségek témában.

Program és jelentkezés

2024. március 20.
Adatszolgáltatás és transzferár dokumentáció a gyakorlatban

A kapcsolt vállalkozások számára a törvény 2022 eleje óta adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő a transzferárakkal kapcsolatban, amit a társasági adóbevallásban kell teljesíteni. A szabályozás a 2023-as adóévtől alkalmazandó.
A rendezvényen adótanácsadók számolnak be az új követelményekkel kapcsolatos tapasztalataikról, valamint beszélnek az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról is.

Program és jelentkezés

2024. március 20.

Német InfoPoint Debrecen
Befektetés a jövőbe – Befektetés a szakképzett munkaerőbe

Német vállalatok osztják meg gyakorlati tapasztalataikat a munkaerőpiac aktuális kihívásairól: a fiatalok képzésétől a munka világába történő belépésén át a tudás megosztásáig. Kiemelt téma lesz a külföldi munkavállalók toborzása és foglalkoztatása. Résztvevők többek között: Continental Automotive Hungary Kft., Güntner-Tata Kft., Schaeffler Debrecen Kft.

Program és jelentkezés
SAVE THE DATE!

2024. április 11 - Német-Magyar Gazdaság Háza
A DUIHK Kozultációs napja

2024. május 16. - Deutsche Telekom IT Solutions székház
A DUIHK éves taggyűlése

2024. március 21.

Energiahatékonyság és fenntarthatóság - Mit tehetnek a vállalatok?

Az energiahatékonyság, a fenntarthatóság és az ESG nagy és növekvő jelentőséggel bír a gyártó vállalatok számára. Ez nemcsak a jogi és társadalmi követelményeknek való megfelelés kérdése, hanem egyre inkább kulcsfontosságú versenytényező is. Az osztrák, svájci és svéd kereskedelmi kamarával együttműködve félnapos fórumunkon az energiahatékonysággal és az ESG-vel kapcsolatos szakértői előadásokat, valamint a legjobb gyakorlati megoldásokat, pl. innovatív energiaprojekteket mutatunk be, és természetesen lehetőség nyílik kérdések feltevésére és tapasztalatcserére. Ezt követően kérdés-felelet és kapcsolatépítés következik.

Program és jelentkezés

2024. március 27.
Pitching Event – Vállalatoktól vállalatoknak
DUIHK-tagvállalatok bemutatják kkv-knak szóló szolgáltatásaikat

Szeretne részt venni egy kifejezetten cégek számára szervezett "rapid randin"? Március 27-én tagvállalataink egy új "Pitching Event" keretében mutatják be a kkv-kra szabott HR- és IT-szolgáltatásaikat. A DUIHK felméréséből kiderült, hogy a kkv-k gyakran nem rendelkeznek egy saját HR- vagy IT-részleg fenntartásához szükséges erőforrásokkal. Ezért fontos számukra, hogy olyan szolgáltatókkal dolgozhassanak együtt, akik ezeket a szolgáltatásokat számukra biztosítják, vagy akiknél több kisebb vállalat "összeállva" tudja igénybe venni a szükséges szolgáltatásokat. Ezt szem előtt tartva felkértük a HR- és IT-területen tevékenykedő tagjainkat, hogy mutassák be kkv-knak szánt ajánlataikat. A rendezvényen az érdeklődőknek lehetőségük nyílik arra is, hogy közvetlenül felvegyék a kapcsolatot a bemutatkozó cégekkel.

Program és jelentkezés
Employer Branding tagvállalatainknak

Megbízható Munkaadó - Pályázzon most!

Április 7-ig ismét lehet pályázni "Megbízható Munkaadó" címre. A DUIHK ezzel a címmel olyan vállalatokat tüntet ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak munkatársaik munka- és életkörülményeiről.
A pályázat a jó munkahelyi feltételek fontosságára szeretné felhívni a cégek figyelmét, és egyben a vonzóbba teheti a sikeres pályázókat a jelenlegi és leendő munkavállalók számára.
A pályázatokat 2024. április 7-ig lehet benyújtani.

Pályázzon most!
Köszöntjük új tagjainkat
Carl Zeiss Industrielle Messtechnik Austria GmbH Magyarországi Fióktelepe
innoGold Pro Kft.
Investment and Business Services Hungary Kft.
M&M Translation Services Kft.
Neudoerfler Office Systems Kft.
SPEED LINE s.r.o. Magyarországi Fióktelepe
Zielbauer GmbH
 
 
Új kiadvány

Megjelent a 2024. évi „Kontakter”

A kiadvány részletes információkat tartalmaz a mintegy 900 tagvállalatról, valamint magyarországi, németországi és régiós, gazdasággal kapcsolatos intézményekről és partnerekről. Természetesen a kamarai kapcsolattartókról és a az elnökségi, tanácsadó-testületi és felügyelőbizottsági tagokról is.

Személyes példányát itt igényelheti.

Tagjaink a Kontaktert PDF-dokumentumként is letölthetik.

Német-magyar gazdasági kapcsolatok

Továbbra is Németország Magyarország első számú kereskedelmi partnere

Németország 2023-ban is Magyarország messze legfontosabb kereskedelmi partnere maradt, sőt a német részesedés a magyar külkereskedelemben kis mértékben még növekedett is. Ez derül ki a KSH legfrissebb külkereskedelmi adataiból.

Magyar vállalatok 2023-ban összesen 39,2 milliárd euró értékben exportáltak árukat Németországba, 3,4 milliárddal, illetve 9,4 százalékkal többet, mint az előző évben. A német vevők aránya a teljes magyar exportban így 26,3%-ra emelkedett (a 2022-es 25,1% után). A Németországba irányuló magyar export tíz év alatt csaknem megduplázódott.

További részletek
Vásárok

2024. május 7-10.
DUIHK közösségi stand 2024
- Ipar Napjai, Mach-Tech, Automotive Hungary

A régió legnagyobb nemzetközi ipari üzleti rendezvénye: ipari, gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és járműipari beszállítói nemzetközi szakkiállítás

Utolsó lehetőség! Utolsó stand most egyedi áron foglalható!


Továbbképzés és folyamatoptimalizálás

Integrált Irányítási Rendszer képzés
2024. március 21-től

Új épületenergetikai szabályozás
2024. március 26.

Vállalati ESG szakértő képzés
2024. május 8-tól

 


Felmérés

Német nyelvtudás és munkakultúra a magyarországi külföldi vállalatoknál

Mennyire hangsúlyos a német nyelv a magyarországi cégek életében? Milyen szerepet kap a mindennapokban a német vállalati kultúra? Mekkora igény volna a
továbbképzésre? Erre keres választ a német nyelv jelentőségével kapcsolatos kutatása, amelyet a 13 magyarországi német, osztrák és svájci szervezetet tömörítő Német.Karrier.Siker. kezdeményezés indított.

Kérjük, hogy Ön is vegyen részt a felmérésben – 2024. március 8-ig

Kérdőív kitöltése

Tagjaink és partnereink hírei

Új tagunk az Investment & Business Services Hungary

Az állami támogatási tanácsadással foglalkozó Investment & Business Services Hungary (ibsh) februárban csatlakozott a DUIHK-hoz. Az ibsh az elmúlt 10 évben megújuló energia, beruházási, kutatás-fejlesztési és képzési támogatások területén megszerzett tapasztalatával segíti a vállalkozásokat az állami támogatások területén.

További információk